paginabeeld10

Missie 2007

De luchthaven van Schiphol was het vertrekpunt van onze missie. Van hieruit vlogen we naar de Filippijnen. Na ongeveer 30 uren reizen  kwamen we met z'n allen (12 tandartsen, 2 tandtechniekers en 5 logistieke medewerkers) vrijdag 12 oktober 2007 in ons hotelletje in Davao aan. Na een  gezellige maar korte maaltijd zochten we ons bed op.

Het hoofd van de Davao Medical School, Dr. Cembrano, verwachtte ons immers om 7u 's morgens voor de eerste team meeting.want we waren moe van de reis en de dag nadien moesten we om half 6 uit de veren omdat Dr. Cembrano, het hoofd van de plaatselijke delegatie ons om 7u  verwachtte voor onze eerste "team meeting". De eerste uren werden we wegwijs gemaakt in de kliniek en in verschillende groepen ingedeeld (chirurgisch, profylaxe, conservatief en prothese). Die dag zouden we ook de eerste 200 patiënten medisch en tandheelkundig screenen. Op locatie aangekomen bleek al snel dat het niet enkel bij screenen zou blijven. Met meer dan 500 patiënten in de wachtkamer, een grote sporthal, zagen we onszelf verplicht om er meteen in te vliegen. De eerste tanden werden getrokken, de eerste vullingen werden gelegd en natuurlijk werd ook een massa tandsteen verwijderd!

De 4 volgende dagen was het scenario ongeveer hetzelfde. Hier een overzichtje:

Het zweet rolde van 's morgens tot 's avonds over onze wangen. Door het zware werk in primitieve omstandigheden en de drukkende hitte was het afzien geblazen. Maar de dankbaarheid en appreciatie van de plaatselijke bevolking compenseerde dat ruimschoots. Elke avond was er dan ook een officiële instantie die ons een maaltijd aanbood uit dankbaarheid voor het geleverde werk. Ook de pers zorgde ervoor dat ons bezoek niet onopgemerkt bleef!

Maar niet enkel de vrijwilligers moesten moeite doen. Sommige patiënten waren uren (tot zelfs dagen!) onderweg om behandeld te worden. Vervolgens moesten zij uren wachten voor ze aan de beurt waren. En uiteindelijk restte hen een bezoek bij de tandarts wat natuurlijk niemand echt leuk vindt. Toch lachten ze vriendelijk en bedankten ze ons na de behandeling.

Na 5 dagen werken op de Davao Medical School werden we verwacht op een schooltje op een naburig eiland. We behandelden die dag enkel kindjes. De warme ontvangst, het grote geduld en de enorme dankbaarheid van de kinderen zorgden ervoor dat het weer een onvergetelijke dag werd.

De laatste dag gaf Rik Claes een cursus Implantologie en An Van Kerkhoven doceerde endodontische tandheelkunde. Ook al hadden de Filipijnse studenten een week hard gezwoegd, toch lieten ze deze kans niet onbenut. Er werd aandachtig geluisterd en bladzijden werden vol gepend.

21 oktober 2007 kwamen we dan ook uitgeput maar uiterst voldaan aan in Schiphol.


Onze sponsors

TORFS SCHOENEN logo
VEOLIA LOGO
DENTAZ logo
VERZ VAN MELDERT logo
logo jbc
DTB VERBIEST logo
HET KANAAL logo
ima logo
BENEDENTI logo
kerkaert logo
BORGINSOLE LOGO
Wils Peeters logo
dncs logo innovators rgb 300
logo PA magenta schuin slogan
NETEBEEMDEN logo
Hout Luyten
DentAdmin
DeSchorre CMYK liggend
GIMV
towereye logo rgb 300dpi
LogoFlexSoft Met baseline PMS
Nobel Biocare logo jpg color big r
LOGO CTPARAMEDICS RGB
OffiCenter logo
LogoAnthogyr+baselinejpg
Vector Asset Management logo
ACTIEDENT
Proscan Transp
EX Intradent logo 2015
CROKY LOGO PMS267 3
K Konsult logodigitaal
SQM.Fullcolour CMYK
Rhenus Logo Blau Pixelgrafik jpg
Maersk Line official logo 2016
logo rood op wit 300 dpi
SERAG WIESSNER
MEDIPLUS
Zwerver Logo Wit cmyk
ROTARY CLUB HERENTALS
PHILIPPINE BAKING INSTITUTE
PURATOS2
DentalMaster logo1
Stad Herentals Logo